Over ons

2015-heden: Jubileum-hofkapel en 15 jarig bestaan!


Naast onze vele optredens die wij jaarlijks verzorgen voor carnavalsvereniging ‘De Nölers’ uit Cuijk, treden wij sinds 2015 ook regelmatig op voor onze andere goede vrienden, namelijk ‘de Scheresliepers’ uit Katwijk! Zij hebben ons destijds gevraagd om hun 44-jarige jubileum muzikaal te omlijsten als jubileum-hofkapel. Dit is ons zo goed bevallen dat we tegenwoordig min of meer de hofkapel van Katwijk zijn! Verder is op 11-11-2016 wederom een belangrijke mijlpaal bereikt, namelijk het 15 jarige bestaan van Ut Word Wà! Aan stoppen wordt gelukkig nog lang niet gedacht. Of de naam ooit zal veranderen, zoals velen ons hebben geadviseerd? Alleen de tijd zal het leren…

2009-2015: Eigen kapellenfestival en verdere internationalisering


In 2009 hebben wij ons eerste ‘halfvasten kapellenfestival’ georganiseerd in samenwerking met Café De Posthoorn. De jaren daarna was het niet mogelijk om dit te herhalen. Wij hebben het festival toen in een nieuw jasje gestoken en een nieuwe naam gegeven, ‘Bis!’. Tegenwoordig organiseren wij jaarlijks in samenwerking met Café Spinners het 11-11 bal, waarbij verenigingen uit de regio bij elkaar komen voor de aftrap van het nieuwe carnavalsseizoen! In 2010 zijn we op carnavalsmaandag voor het eerst naar Solingen (D) afgereisd om daar in een ‘Rosenmontag’ optocht mee te lopen. Ook hebben we in 2011 in Mönchengladbach voor het eerst muziek gemaakt tijdens het ‘Stadtschützenfest’. In oktober van hetzelfde jaar zijn we wederom afgereisd naar Tsjechië voor de uitwisseling Cuijk-Prerov. Inmiddels treden wij jaarlijks meerdere malen op in met name Duitsland, tijdens optochten en andere festiviteiten. 

2006-2009: De eerste mijlpaal en verdere ontwikkeling


Op 11-11-2006 werd de eerste mijlpaal in het jonge bestaan van ‘Ut Word Wà’ bereikt; het vijfjarige bestaan van de kapel! Dit heugelijke feit werd groots gevierd, met onder andere een jubileumfestival. Daarnaast werd er voor de eerste keer meegedaan aan het ‘Kuuks Karnavals Krakers Kwek Konkoers’ (5xK). Met het nummer “Oei oei oei” werd de eerste prijs behaald! Ook werd dit jaar voor het eerst meegedaan aan de pronkzittingen. Om het jubileumseizoen af te sluiten werd er in april 2007 voor de leden een meerdaags uitstapje naar Texel georganiseerd.
Na het bereiken van de eerste mijlpaal ging de ontwikkeling van de kapel verder. Presentatoren kwamen steeds vaker met de opmerking: “Ut Word Wà? Nou jullie moeten je naam maar eens veranderen want het is al wat!”. Met de stichting ‘Cuijk-Prerov’ werd er in oktober 2007 afgereisd naar Tsjechië om ons eerste internationale optreden te verzorgen. In 2008 hebben we ook ons eerste optreden verzorgd in de Winter Efteling, wat vervolgens een jaarlijkse traditie werd. Ook werd er vanaf die tijd jaarlijks deelgenomen aan het 5xK en de pronkzittingen. Onze ‘Blues Brothers-act’ die wij tijdens de pronkzitting ten gehore hebben gebracht werd bekroond met de raadsonderscheiding van de Raad van Elf van ‘De Nölers’.

2002-2005: De eerste jaren


De oprichting was een feit, maar de naam ‘Ut Word Wà’ was in de eerste jaren geen onterechte bescheidenheid. Er werd flink gerepeteerd en het repertoire werd uitgebreid. Waar in het begin de ‘pasjes’ nog in de muziek werden geschreven, werd het later vanzelfsprekend om tijdens het spelen niet meer stil te staan. We kregen steeds meer plezier in het spelen en ieder optreden werd een feestje. In 2002 werd een nieuw tenue aangeschaft. Dit werd gesponsord door enkele trouwe fans. Ook kwamen er steeds meer optredens op ons pad. Naast het jeugdcarnaval werden er steeds optredens verzorgd tijdens o.a. het zomercarnaval en tijdens prinsenrecepties vaker voor carnavalsvereniging ‘De Nölers’. Daarnaast werd er voor het eerst meegedaan aan een kapellenfestival in Roosendaal en werd er opgetreden tijdens het Cuijkse Gevelconcert. 

2001: De oprichting

Voor de totstandkoming van ons dweilorkest moeten we ver terug in de tijd. Op de elfde van de elfde in het jaar 2001 kregen twee trompettisten, van het aspirantenorkest van Harmonie Gaudete in Domino, het idee om een jeugdhofkapel te beginnen. Met dit idee gingen ze naar de dirigent, Peter Hendriks, en vroegen hem of hij hen daarbij kon helpen. Zijn antwoord was: “Ga eerst maar eens wat leden bij elkaar zoeken en kom dan maar terug”. Tegen zijn verwachtingen in stonden de twee jongens na 10 minuten alweer bij hem: “We hebben al 11 leden!”. Vanaf dat moment was het een feit en moest er behoorlijk wat geregeld worden. Van repetitieruimte en repertoire tot een passende outfit en optredens. Nog in hetzelfde carnavalsseizoen vond het eerste optreden plaats. Met witte stofjassen als outfit maakte ‘Ut Word Wà’ tijdens het jeugdcarnaval zijn debuut.